Aktivitas Antioksidan dan Toksisitas Senyawa Bioaktif dari Ekstrak Rumput Laut Hijau Ulva reticulata Forsskal

  • Swasono R. Tamat Pusat Radioisotop dan Radiofarmaka BATAN
  • Thamrin Wikanta Pusat Riset Pengolahan Produk dan Sosial Ekonomi Kelautan
  • Lina S. Maulina Universitas Pancasila

Abstract

Research on the antioxidative activity and toxicity of the bioactive substance of the green seaweed Ulva reticulata Forsskal extract had been carried out. The bioactive substance of the green seaweed Ulva reticulata Forsskal was extracted using methanol. The phytochemistry test on the methanol extract showed that the extract contained triterpenoid compound. The methanol extract was then partitioned using n-hexane-water (1:1) and chloroform-water (1:1). Each of the extract was then dried using freeze dryer. The antioxidative activity test of each fraction against free radical 1,1-diphenyl-2-picrilhydrazil (DPPH) showed that the water extract has the highest activity with IC 30 of 365,95 ug/ml. The toxicity test of each fraction against brine shrimp Artemia salina (Brine Shrimp Lethality Test, BSLT) showed that the chloroform extract showed the highest activity with LCs of 250,67 ug/ml. The water extract was then fractionated through silica column chromatography. The activity test of each fraction against DPPH and BSLT showed that fraction 1 has the highest activity with LCs of 100 ug/ml and ICs of 270,31ug/ ml. Identification using gas chromatography – mass spectrometric method showed that the antioxidative substance presence in the active fraction was probably nonyl phenol (C, H2,0).

References

1. Antioksidan, radikal bebas dan penuaan. diambil dalam rumput laut spesies Caulerpa sertularioides dari: http/www.kompas.com/kompas_cetak/0305/11/fokus/306284.htm. diakses tanggal 11 Mei, 2004.

2. Radikal bebas. diambil dari: http/www.sehat alami. dengan metode BSLT (Brine Shrimp Lethality com/radikal_bebas. php. diakses tanggal 5 Mei, Test). [Skripsi].2004

3. Simanjuntak P. Senyawa bioaktif dari alga. Hayati. aktivitas antioksidan adalah senyawa nonil fenol 1995; 2(2): 49-54.

4. Angka SL, Suhartono MT. Bioteknologi hasil laut. 191 yang merupakan fragmentasi yang khas untuk Bogor: Pusat kajian Sumberdaya Pesisir dan Lautan Institut Pertanian Bogor; 2000. hal. 149.

5. Carballo JL, ZL Hernadez-Inda, P Perez et al. A comparison between two brine shrimp assay to detect to in vitro cytotoxicity in marine natural product (methodology article). BMC Biotechnology. 2002; 2 :1-5.

6. Guerrero RO, MTH Khan, B Casanas and M Morales.Specific bioassay with selected plants of bangladesh.Rev Cubana Plant Med. 2004; 9(2):5 – 13.

7. Widjhati R, A Supriyono dan Subintoro. cara memberikan atom hidrogen (donor proton) Pengembangan senyawa bioaktif dari biota laut. Forum Bioteknologi Kelautan dan Perikanan. Pusat dari gugus hidroksil kepada radikal bebas. Bila Riset Pengolahan Produk dan Sosial Ekonomi diperhatikan aspek toksisitas, maka adanya senyawa Kelautan dan Perikanan, Depertemen Kelautan dan fenol ini menjadikan ekstrak memiliki tingkat Perikanan; 2004. hal.13

8. Alam G. Brine Shrimp Lethality Test (BSLT) sebagai bioassay dalam isolasi senyawa bioaktif dari bahan alam. Majalah Farmasi dan Farmakologi. 2002;6(2):432-6.

9. Chow ST, WW Chaw and YC Chung. Antioxidant activity and safety of 50% ethanolic red bean extract (Phaseolus raditus L, Var Aurea). Journal of Food Science. 2003; 68(1):21 –5.

10. Meyer BN, Ferrigni NR, Putman JE, Jacobsen Forsskal LB, Nichols DE, McLauglin JL. Brine Shrimp: triterpenoid. A convenient general bioassay for active plant constituents. Planta Med. 1982; 45: 35 – 34.

11. McLaughlin JL & LL Rogers. The use of biological salina Leach, assay to evaluate botanicals. Drug Information Journal, 1998; 32 : 513-24.

12. Oke JM dan MO Hamburger. Screening of some nigerian medical plants for antioxidant activity using DPPH radical. African J Biomed Res. 2002; 5: 77-9.

13. Windono T, S Soedirman, U Yudawati, E Ermawati, A Srielita dan TI Erawati. Uji peredaman radikal nonil fenol bebas terhadap 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) dari ekstrak kulit buah dan biji anggur (Vitis vinifera,L). Artocarpus. 1 (1): 34 – 43.

14. Maryati MS. Isolasi dan identifikasi senyawa aktif senyawa aktif dalam rumput laut species Caulerpa sertularioides (Vahl) C. Agardh serta uji antioksidan terhadap DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) dan uji toksisitas dengan metode BSLT (Brine Shrimp Lethality Test) [skripsi]. 2004. Fakultas Farmasi Universitas Pancasila, Jakarta. hal.59.
How to Cite
TAMAT, Swasono R.; WIKANTA, Thamrin; MAULINA, Lina S.. Aktivitas Antioksidan dan Toksisitas Senyawa Bioaktif dari Ekstrak Rumput Laut Hijau Ulva reticulata Forsskal. JURNAL ILMU KEFARMASIAN INDONESIA, [S.l.], v. 5, n. 1, p. 31-36, apr. 2007. ISSN 2614-6495. Available at: <http://jifi.farmasi.univpancasila.ac.id/index.php/jifi/article/view/585>. Date accessed: 19 may 2024.
Section
Articles